Kurssit

Osaava® osallistaja


Aika
7.5.2024 - 23.5.2024

Hinta
490.00 €

Ilmoittautuminen


Kurssitiedot

Oppiaine
Kasvatus-, opetus- ja ohjaustyö
Paikka
Vaasan yliopisto
Viimeinen ilmoittautuminen
28.4.2024
Sisältö

Osaava® osallistaja - osallistavat ja oivalluttavat menetelmät asiakastyössä, ryhmänohjauksessa ja kouluttamisessa (3 op)

Koulutus on sinulle, joka olet kiinnostunut kehittämään osaamistasi osallistavilla ja aktivoivilla työskentelytavoilla sekä luovilla menetelmillä ja kaipaat rohkaisua sekä konkreettisia ideoita työskentelyn monipuolistamiseksi.

Tutustumme käytännön näkökulmasta laajasti erilaisiin aktivoiviin, osallistaviin sekä luoviin, taidelähtöisiin menetelmiin, joita voit käyttää oman työskentelysi tukena. Kuljetamme koko ajan mukana menetelmien tavoitteellisuutta sekä ohjaamiseen liittyviä erityispiirteitä. 

Tavoitteena on perehtyä ja ottaa haltuun erilaisia ja -tyyppisiä harjoituksia ja osallistamisen keinoja, jotta voit löytää niistä itsellesi sellaiset, joiden avulla pystyt monipuolistamaan toimintaasi ja joiden käyttäminen sopii työskentelytapoihisi. Koulutuksen aikana pääset rakentamaan itsellesi menetelmäsalkkua, josta voit jatkossa helposti ammentaa erilaisia osallistavia ja luovia menetelmiä niin yksilö- kuin ryhmänohjauksen osalta.

Sisältö

Tässä koulutuksessa ollaan kokemuksellisen oppimisen äärellä. Tutustumme käytännössä pieniin ja helppoihin aktivoiviin ja oivalluttaviin menetelmiin, joiden kautta voit syventää työskentelyä asiakkaiden tai osallistujien kanssa sekä tukea oppimista ja ilmapiiriä. Hyödynnämme kuvan ja valokuvan kautta työskentelyä sekä kuvataidemenetelmiä. Sukellamme draaman maailmaan sekä tarkastelemme luovan kirjoittamisen ja sanataiteen harjoituksia. Nostamme esiin myös luonnon hyödyntämisen osana menetelmiä.

Osallistavien työskentelytapojen lisäksi perehdymme oppimiseen ja sen tukemiseen, menetelmien tavoitteelliseen käyttöön sekä harjoitusten ohjaamisen erityispiirteisiin. Pohdimme menetelmien käyttöä psykologisen turvallisuuden rakentamisessa ja ryhmäyttämisessä. 

Koulutukseen kuuluu myös etänä toteuttava koulutuskerta, jossa syvennymme menetelmien käyttöön ja toteutukseen etänä.

Tavoitteet

Koulutuksen tavoitteena on auttaa oivaltamaan, mihin moninaisiin työelämän tilanteisiin osallistava työskentely luo parempia tuloksia ja tuoda varmuutta erilaisten menetelmien valintaan ja niiden käyttämiseen omassa työssä. Erilaisten menetelmien avulla pystyt monipuolistamaan asiakastyötä, tukemaan ja syventämään oppimista ja vaikuttamaan toimintaan, turvallisuuteen ja ilmapiiriin. 

Koulutuksen jälkeen: 

 - osaat hyödyntää aktivoivia ja osallistavia menetelmiä asiakastyössä, ryhmäohjauksessa ja kouluttamisessa

 - osaat käyttää menetelmiä tavoitteellisesti ja perustellusti 

 - osaat huomioida harjoitusten ohjaamiseen liittyviä erityispiirteitä 

 - rohkaistut soveltamaan erilaisia menetelmiä, myös etätilanteissa

Kohderyhmä

Koulutuksen sisältö on sovellettavissa asiakastyössä, työnohjauksessa, kouluttamisessa ja opetuksessa sekä ryhmien kanssa työskentelyssä esim. kasvatus, ohjaus- sosiaali- ja terveystyössä. Koulutus sopii myös sinulle, joka haluat kehittää työskentelyä työelämän tiimeissä tai toimit esimerkiksi HR-tehtävissä, kehittämisen parissa tai projektipäällikkönä. Tässä koulutuksessa et tarvitse aiempaa kokemusta osallistamisesta tai luovista menetelmistä. Toisaalta koulutus sopii myös sinulle, joka haluat saada uusia ideoita tai vahvistusta menetelmien käyttöön.

Kouluttaja

koulutus- ja ohjausalan yrittäjä Jutta Laino-Tabell (Ohjaamo ja Osaava koulutukset). Jutta on toiminut kouluttajana 2000-luvun alusta lähtien ja koulutusalan yrittäjänä 16 vuotta. Työnohjaajana hän työskennellyt 10 vuotta ja hänellä on vahva kokemus yksilöiden ja ryhmien ohjaamisesta myös järjestökentässä. 

Osallistavien ja toiminnallisten menetelmien osaamista hän on kehittänyt työssään yli 20 vuotta. Lisäksi hän on toiminut Draamakasvatuksen vastuuopettajana Jyväskylän yliopiston Avoimen yliopiston perusopinnoissa vuodesta 2009. Luovien, taidelähtöisten menetelmien osaamista Jutta on täydentänyt mm.voimauttavan valokuvauksen sekä ratkaisukeskeisen taideterapian opinnoilla. 

Suoritustavat

Aktiivinen osallistuminen opetukseen sekä oppimisen reflektointi ideointitehtävän ja oppimispäiväkirjan avulla. Lähtökohtaisesti edellytetään läsnäoloa. Lyhyen poissaolon korvaaminen sovitaan erikseen kouluttajan kanssa.


Aikataulu ja maksut


7.5.-23.5.2024 

lähijakso 7.5.-8.5.2024 klo 9.00-15.30 Vaasan yliopisto (Vaasa, Yliopistonranta 10) (tarkempi paikka ilmoitetaan myöhemmin)

etätapaaminen 23.5.2024 klo 9.00-11.00 Zoomin kautta

Maksut

490 €, maksu on mahdollista suorittaa myös erissä.

Voit maksaa maksun verkkomaksuna ilmoittautumisen jälkeen. Jos haluat suorittaa maksun erissä tai jos laskun maksaja on muu kuin osallistuja, esimerkiksi yritys tai työnantaja, voit ohittaa maksun sulkemalla selaimen ilmoittautumisen jälkeen. Tällöin lasku lähetetään postitse antamaasi laskutusosoitteeseen.


Lisätietoja 


Elvira Kurmaeva, koulutussuunnittelija
Vaasan kesäyliopisto
elvira.kurmaeva@vaasankesayliopisto.fi
044 754 5780